Pasul 1. Ofera-i spatii de depozitare
Camera copilului este plina de tot felul de jucarii, creioane colorate, carti si accesorii. Te impiedici tot timpul de acestea pentru ca nu gasesti un spatiu potrivit pentru toate. Incearca sa le aranjezi in cosulete atractive, destinate fiecarui articol in parte.
Impreuna cu cel mic, ordonati lucrurile, pentru ca acesta sa inteleaga unde este locul fiecaruia. Pentru a-i usura sarcina, aseaza pe fiecare sertar sau cosulet o poza a obiectului pe care ar trebui sa il contina.
Pasul 2. Transforma curatenia intr-un joc
Provoaca-ti copilul! V-ati trezit dis-de-dimineata si sunteti gata sa dati startul la curatenie. Faceti o intrecere si vedeti cine reuseste sa termine mai repede ordonatul lucrurilor. Da drumul la muzica, pentru a avea o dispozitie vesela.
Explica-i faptul ca, daca isi va face ordine in timp util, va avea mai multe ore pentru joaca. Folositi un cronometru haios pentru a contoriza cat va ia sa faceti curat, apoi desemnati castigatorul.
Pasul 3. Intocmeste o lista de responsabilitati
Responsabilitatile il vor invata pe cel mic sa fie mai organizat, atent si ordonat. Nu ii incarca orele de joaca pe-afara cu tot felul de sarcini n cadrul casei, insa ofera-i cateva responsabilitati pe masura varstei sale.
Alcatuieste-i o lista cu ce are de facut in fiecare zi si afiseaz-o intr-un loc unde poate fi vazuta cu usurinta. Ordonarea propriilor lucruri sau mentinerea curateniei in camera sa ar trebui sa intre in lista responsabilitatilor.
Pasul 4. Rasplateste-l, dar cu masura
Unii parinti prefera sa ii rasplateasca pe cei mici atunci cand sunt cuminti, obtin rezultate bune sau isi duc la bun sfarsit indatoririle in cadrul familiei. Nu este indicat sa faci abuz de acest sistem, pentru ca risti sa ti se ceara o rasplata pentru fiecare rezultat.
Daca este vorba de un lucru deosebit, ii poti oferi copilului ceva ce isi doreste, fie ca este vorba de obiectul in sine sau de banii de care are nevoie pentru a cumpara ceva anume.
Pasul 5. Nu iti certa copilul pentru ca nu a facut ordine in camera
Criticile il vor determina sa asocieze aceasta sarcina cu stari negative. In loc sa ii spui: “Niciodata nu faci ce iti spun eu/ niciodata nu iti faci curat in camera”, foloseste-te de un ton pozitiv si de o remarca de genul: “Mi-a parut bine cand data trecuta ti-ai facut ordine in lucruri”.
Pasul 6. Lauda-l pentru rezultatele obtinute
Nimic nu se compara cu incurajarile persoanelor pe care le iubim. Cu o atitudine pozitiva , lauda-l pentru faptul ca si-a ordonat lucrurile si explica-i unde ar putea aduce imbunatatiri.
Pasul 7. Fii un exemplu
Daca in dulapul tau hainele sunt aruncate prin toate partile, iar bucataria e plina de vase murdare, nu vei avea succes in a-ti convinge copilul sa isi mentina spatiul curat si ordonat. Fii un bun exemplu pentru cel mic si evita sa te plangi atunci cand vine momentul curateniei. Da drumul la muzica si mentine o stare pozitiva.
Sursa: parinti.acasa.ro
Etichete:
camera copilului,
copii,
copilarie,
curatenie in camera,
idei,
ordonat,
reguli
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu